Η διαιτολόγος διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου (https://www.instagram.com/kliodim/) μοιράζεται μαζί μας μερικά σωτήρια tips για καλύτερη μνήμη και πνευματική υγεία, ιδανικά για εσένα που δίνεις εξετάσεις ή κάνεις δουλειά που απαιτεί συγκέντρωση.
Το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη, που την προμηθεύεται από το αίμα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η έλλειψή της διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του. Η διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα επιτυγχάνεται με συχνά και ισορροπημένα γεύματα που περιέχουν υδατάνθρακες (τρόφιμα ολικης άλεσης, φρουτα και λαχανικά). Μεγάλη σημασία έχει εκτός από το μεσημεριανό και το βράδινο, και τα ενδιάμεσα γεύματα αλλά και το πρωινό. Το πρωινό καλύπτει τις πρώτες μας ανάγκες σε ενέργεια και έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει στην καλή πνευματική απόδοση.
• Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου (αναιμία) επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης. SOS οι χορτοφάγοι πρέπει να ακολουθούν προσεκτικά σχεδιασμένο διαιτολόγιο ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε σίδηρο. (Πηγες: κόκκινο κρέας, συκώτι, ψάρι, κοτόπουλο, αυγό και όσπρια).
• Η αυτοσυγκέντρωση εξαρτάται ακόμη από τον ψευδάργυρο. (Πηγές: κρέας, ψάρι, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά, αυγό).
• Το σαφράν ενισχύει τη διανοητική λειτουργία, τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια (λόγω της κροκίνης και της κροκετίνης που περιέχει).
• Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλουν στη διαδικασία της μάθησης.
• Το δενδρολίβανο ενεργοποιεί και ενισχύει τη μνήμη.
• Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το νερό, διότι η αφυδάτωση συνδέεται με έλλειψη συγκέντρωσης, αδύναμη μνήμη και μειωμένη απόδοση.
• Το ψάρι και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια (σολομός, πέστροφα, τόνος) αποτελούν εξαιρετικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, που φαίνεται ότι ενισχύουν τη μνήμη και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες.
• Η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, δηλαδή των ουσιών που μας φτιάχνουν τη διάθεση και τονώνουν τη μνημη και περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, που σχετίζεται με την τόνωση και τη βελτίωση της διάθεσής μας.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα η Β6, Β12 και το φυλλικό οξύ) συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, διευκολύνοντας τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων (πηγες: γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά). Επίσης, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως η Ε και η C, μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία της μνήμης μέσω της επιβράδυνσης της γήρανσης των εγκεφαλικών κυττάρων. (Πηγες Ε: ελαιόλαδο και διάφορα σπορέλαια). (Πηγες C: εσπεριδοειδή, ακτινίδια, βατόμουρα, και φράουλες)
* Το φυλικό οξύ ενισχύει τη σκέψη και μπορεί να προσληφθεί από τα δημητριακά ολικής αλέσεως, από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και από το συκώτι.
* Η καθημερινή άσκηση βελτιώνει την κατάσταση του εγκεφάλου, βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ.